Zoet, zout, bitter, zuur en?

Umami is een van oorsprong Japans woord dat 'heerlijkheid' of 'hartig' betekent; het is één van de vijf basissmaken naast zout, zoet, zuur en bitter.

Uit onderzoek is gebleken dat we een vijfde smaak hebben die gevoelig is voor glutamaat, een van de twintig aminozuren. Glutamaat wordt ook als smaakversterker gebruikt in de vorm van het additief mononatriumglutamaat, tegenwoordig in veel kant-en-klare etenswaren, zoals zoute snacks en bouillonblokjes, te vinden. Over het effect ervan op de andere smaken is weinig bekend. Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de hartig zoute en zoete smaken. Umami komt van nature in veel etenswaren voor die glutamaat bevatten, zoals vlees, erwten, belegen kaas en zeewier.

Het zijn vooral aminozuren, de bouwstoffen van eiwitten, en smaakstoffen zoals natriumglutamaat die deze smaakgewaarwording geven.

Vind je dit een leuk weetje? Geen leuk weetjeLeuk weetje

Rotte kaas met maden

Kaviaar werd vroeger bij bier gegeten

Heb je honger of dorst?

Angst voor pindakaas die aan het gehemelte blijft plakken?

Waarom worden tosti's schuin gesneden?

Rozijnen dansen in Champagne

Waar komt de frisbee eigenlijk vandaan?

Voor roze koeken worden luizen gebruikt

Eet een vrouw ongeveer 3 kilo lippenstift in haar leven?

Hoe test je of een ei nog eetbaar is?