Worden de dagen langer?

Het is je misschien niet opgevallen. En dat is ook niet zo gek, want de lengte van een dag op aarde neemt maar heel langzaam toe. Maar onze dagen worden langer! Gemiddeld wordt een dag elke 100 jaar 1,8 milliseconden langer, zo concluderen onderzoekers.

Hoe weten ze dat? Ze baseren zich op zons- en maansverduisteringen. De onderzoekers gingen na wanneer deze in het verleden (tussen 720 voor Christus en 2015 na Christus) plaatsvonden en gingen vervolgens voor elke verduistering na vanaf welke plekken op aarde deze zichtbaar was. Vervolgens pakten ze er oude teksten bij die zons- en maansverduisteringen beschreven. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan oude kleitabletten van Babylonische astronomen. De onderzoekers keken of de plaatsen waar deze mensen de zons- en maansverduisteringen waar hadden genomen overeenkwamen met de plaatsen waar deze volgens hun berekeningen te zien waren. En zo ontdekten ze dat de oude astronomen maans- en zonsverduisteringen waarnamen op plekken waar deze eigenlijk niet zichtbaar zouden moeten zijn. Het getuigt van een verandering in de rotatiesnelheid van de aarde. En aan de hand van de waarnemingen van onder meer de oude Babyloniƫrs, Chinezen, Arabieren en Grieken konden de onderzoekers de verandering in de rotatiesnelheid van de aarde berekenen. Uit het onderzoek blijkt dat de aarde sinds 720 voor Christus langzamer is gaan draaien: gemiddeld wordt een dag elke eeuw 1,8 milliseconden langer.

En daarmee neemt de lengte van een dag eigenlijk minder snel toe gedacht. Eerdere schattingen stelden dat de aarde er elke eeuw ongeveer 2,3 milliseconden langer over deed om een rondje rond de as te voltooien.


Vind je dit een leuk weetje? Geen leuk weetjeLeuk weetje

In een onweerswolk zit even veel energie als in een atoombom

Aardbeving in Japan in Nederland meetbaar

Kun je de aarde wegen?

Op Venus is het meer dan 450 graden Celsius

Eet een vrouw ongeveer 3 kilo lippenstift in haar leven?

Hoeveel bruggen liggen er over de Amazone rivier?

Wat is de totale lengte van je bloedvaten?

Venus draait de andere kant op dan andere planeten.

Je knippert 900 keer per uur met je ogen!

Hoe vaak ademen mieren?