Waarom is poep bruin?

Vraag jij je weleens af waarom je drollen zo'n bruine kleur hebben?

Elk levend ding op deze planeet produceert afval. Het afval van de mens (poep) bestaat uit gegeten eten, bacterien, water en bloedcellen.

Je lichaam is altijd bezig met het maken, gebruiken en hergebruiken van deze bloedcellen. Nadat je lichaam klaar is met het gebruiken van een bloedcel, sterft het en komt er een nieuwe bloedcel voor in de plaats. Je lijf breekt die dode bloedcel af en gebruikt de stoffen die daarin zitten. De stoffen waar je lijf niks meer mee kan doen, worden weggegooid. Dat gebeurt in de vorm van poep.

Maar waarom is die poep nou bruin? Als je lichaam oude cellen afbreekt, wordt er een stof aangemaakt die bilirubine heet. Bilirubine is bruin en daarom is onze poep ook bruin. Heeft je drol een bruine kleur, dan ben je gezond!

Wil je weten of jouw ontlasting gezond is? Controleer dit dan aan de hand van de Bristol Stoelgangkaart (Bristol Stool Chart). Deze kaart is ontwikkeld op de Universiteit van Bristol en voor het eerst in 1997 gepubliceerd. De kaart geeft de vorm van ontlasting weer, afhankelijk van de tijd dat deze in de darmen heeft gezeten.

Vind je dit een leuk weetje? Geen leuk weetjeLeuk weetje

Wat is de totale lengte van je bloedvaten?

Heeft een giraffe veel nekwervels?

Zijn de lengte van je voet en je onderarm gelijk?

Gemiddeld laat een persoon 10 tot 20 winden per dag.

Dagelijks adem je 1 liter menselijke winden in.

In de avond ben je kleiner dan in de ochtend

Meest voorkomende kleur ogen blauw of bruin

Vegetariƫrs laten meer winden dan vleeseters

Gnurr?

Mensen en bananen hebben voor 50% hetzelfde DNA