Vegetariërs laten meer winden dan vleeseters

De onaangename geur van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid (1%) stinkende gassen, voornamelijk zwavelverbindingen (zwavelwaterstof, carbonylsulfide, koolstofsulfide, dimethylsufide). Maar ook stoffen als boterzuur, ammoniakgas, skatol en indol dragen bij aan de stank.

Wat men eet, bepaalt in sterke mate de geur van winden. Ruikt een wind zurig, dan is er sprake van gisting in de darm door een overmaat aan koolhydraten (suikers, zetmeel). Stinken winden naar rotte eieren, dan komt dat door de vertering van vooral dierlijke eiwitten afkomstig uit vlees, kip of vis.

Omdat plantaardige voeding moeilijker te verteren is laten vegetariërs meer winden dan vleeseters. Hun winden stinken echter minder.

Vind je dit een leuk weetje? Geen leuk weetjeLeuk weetje

Dagelijks adem je 1 liter menselijke winden in.

Gemiddeld laat een persoon 10 tot 20 winden per dag.

Meest voorkomende kleur ogen blauw of bruin

Zoet, zout, bitter, zuur en?

Op Venus is het meer dan 450 graden Celsius

Heeft een giraffe veel nekwervels?

Hoe werkt een airconditioning?

Wat is de totale lengte van je bloedvaten?

Zijn de lengte van je voet en je onderarm gelijk?

Neuriën met je neus dicht?