Meest voorkomende kleur ogen blauw of bruin

Veel mensen denken dat blauw de meest voorkomende oogkleur is. Dit is niet juist. Bruin is het meest voorkomend, gevolgd door blauw. Groen is de meest zeldzaam oogkleur.


De kleur die wordt waargenomen wordt in hoge mate bepaald door de hoeveelheid melanine.

Bij de mens bevatten bruine ogen grote hoeveelheden melanine (hoofdzakelijk eumelanine) in het stroma. Dit absorbeert vooral licht van korte golflengte. Zeer donkerbruine irissen kunnen zwart lijken. Mensen met lichtbruine irissen hebben ogen met een "whiskeykleur". Bruine ogen gaan meestal ook samen met bruin of zwart haar. Bruin is een dominante kleur en in vele populaties is het (met enige uitzonderingen) de enige aanwezige kleur.


Ongeveer 2,2% van de wereldbevolking (zo'n 150 miljoen mensen) heeft blauwe ogen. Blauwe ogen hebben weinig melanine in het stroma. De langere golflengten van het lichtspectrum worden geabsorbeerd en de kortere worden verstrooid.


Groene ogen bevatten weinig melanine. Groene ogen worden wel eens gerelateerd aan licht haar zoals blond of rood. Maar bij mensen met donker haar worden zij ook aangetroffen. In de Chinese en Griekse mythologie hebben de goden groene ogen, wellicht vanwege de zeldzaamheid bij mensen.

Vind je dit een leuk weetje? Geen leuk weetjeLeuk weetje

Je knippert 900 keer per uur met je ogen!

Waarom is poep bruin?

Neuriƫn met je neus dicht?

Wat is de totale lengte van je bloedvaten?

Gemiddeld laat een persoon 10 tot 20 winden per dag.

Voor roze koeken worden luizen gebruikt

Honden en katten hebben een derde ooglid

Zijn de lengte van je voet en je onderarm gelijk?

In de avond ben je kleiner dan in de ochtend

Heeft een giraffe veel nekwervels?