Maakt de aarde geluid?

Je kunt het niet horen, maar de aarde maakt geluid. Een constante brom van ongeveer 10 mHz (millihertz). In sommige delen van de wereld is het geluid luider dan op andere plaatsen.

Na de ontdekking van de mysterieuze lage frequentie zoem in 1998 kwamen wetenschappers erachter dat de aardse brom niet wordt veroorzaakt door aardbevingen of atmosferische turbulentie, maar door oceaangolven in botsing met de zeebodem. Nu hebben onderzoekers vastgesteld wat de bron van de aarde 'achtergrondruis' is en het lijkt alsof het in de eerste plaats afkomstig van de Pacifische kust van Noord-Amerika.

Wanneer twee golven van tegenovergestelde richting met dezelfde frequentie met elkaar botsen veroorzaken ze een speciaal soort drukgolf die energie naar de oceaanbodem overbrengt. Als deze golven tegen de zeebodem botsen genereren ze een constante trillingen met een frequentie van ongeveer 10 millihertz, veel te laag voor de mens om te horen maar gemakkelijk waarneembaar met seismometers. Door het vergelijken van de intensiteit van de brom met de hoogte van de golven over de hele wereld, kunnen wetenschappers nagaan waar de brom vandaan komt.

Het grootste deel van de brom blijkt afkomstig te zijn van de Pacifische kust van Noord-Amerika, met een kleinere bijdrage van de westkust van Europa.

Vind je dit een leuk weetje? Geen leuk weetjeLeuk weetje

Aardbeving in Japan in Nederland meetbaar

In een onweerswolk zit even veel energie als in een atoombom

Groeit of krimpt de Mount Everest?

Wat is de omtrek van de aarde?

Worden de dagen langer?

Hoeveel bruggen liggen er over de Amazone rivier?

Neuriƫn met je neus dicht?

Kun je de aarde wegen?

Wat is de snelheid van bliksem?

De komst van zuurkool maakte een eind aan scheurbuik op zee